Astım Hastalığının Nedeni ve Tedavisi

Akciğerlere hava taşıyan bronşların aşırı duyarlı olması ve çevresel etkenler sonucu daralması hastalığına astım denir. En önemli belirtisi hastanın nefes alıp verirken zorlanmasıdır. Hem kalıtsal hem de çevresel faktörler astımın ortaya çıkmasına sebep olabilir. Genetik yatkınlık hastada bulunur ve çevresel faktörler sonucu da hasta solunum da güçlük çeker, astım krizleri ortaya çıkar. Bu çevresel faktörler arasında solunum yolu enfeksiyonları, sigara dumanı, tüylü hayvanlar, sisli kirli hava, ağır kokular, stres, soğuk hava ve temizlik malzemelerinin çok kullanılması sayılabilir. Astımın belirtileri; hırıltı, göğüste sıkışma şikayetleri, öksürük gibi şikayetler haftada bir kereden daha fazla ve bir kereden daha sık tekrarlıyorsa, geceleri uyandıracak kadar güçlü haldeyse, dudak ve tırnaklarda morarma, konuşma güçlüğü varsa, kalp çarpıntısı, yürüme zorluğu, soğuk algınlığı sonucu kriz halinde gelen öksürük, nabzın hızlanması, öksürüğün göğüs darlığına sebep olması, nefes alış verişte bir ıslık hissi, göğüste tıkanıklık olarak sıralanabilir. Astım tanısı, hastanın şikayetleri göz önüne alınarak ve muayene sonucu konulur. Erken tanı çok önemlidir. Hastalık dikkate alınmaz ve tedaviye başlanmazsa hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Hastalığın kesin bir tedavisi yoktur ancak hastalığın belirtilerini en aza indirecek ve yaşam kalitesini en yüksek tutabilecek çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Hasta öncelikle alerjisi bulunan maddelerden ve ya astımını tetikleyen ortamlardan uzak durur. Daha sonra ise ağız yolu ile alınan sprey ve toz şeklindeki ilaçların kullanımına başlar.

Türkiye’nin En Yeni Sosyal Ağı Quup !

quup nedir ?
quup, Türk girişimciler tarafından hayata geçirilen yepyeni ve dinamik bir sosyal paylaşım platformu. Zira içinde diğer sosyal medya platformları gibi sadece kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikleri barındırmıyor. 

quup’ta neler yapabilirsin?

  1. İnternette gezerken rastladığın ve “bunu başkaları da görmeli” dediğin içerikleri, kendi gerçek zamanlı quup akışına quupmarklet kullanarak ya da doğrudan ekleyebilirsin. Üstelik quup’lara video, resim ve link de eklenebiliyor.
  2. quup akışında sadece kendi quup’larını değil, arkadaşlarının gerçek zamanlı quup’larını da görebilirsin. Benzer şekilde arkadaşların da senin gerçek zamanlı quup’larını kendi akışlarında görebilir.
  3. FriendFeed, Twitter ve Facebook hesaplarını quup hesabına bağlayarak, eklediğin tüm quup’ları eşzamanlı olarak o hesaplara da gönderebilirsin. Hem de tek bir tıklama ile!
  4. quup’lara yorum yazabilir, onları beğenebilir, paylaşabilir ve favorilerine ekleyebilirsin.
  5. Arkadaşların arasından o sırada kimlerin quup’ta online olduğunu görebilir, onlara özel mesaj gönderebilirsin.
  6. quup’ u istersen Türkçe, istersen İngilizce kullanabilirsin.

Maldiv Cumhuriyeti Hakkında Bilinmeyenler

Başkenti Male olan, Hint Okyanusu'nda 1.200 adadan oluşan bir devlettir. Hindistan'ın güneyinde yer alır. Küresel iklim değişiklikleri yüzünden yüzyıl içerisinde sular altında kalacağı öngörülen Maldiv halkına, 15 Kasım 2005 itibarıyla Avustralya'ya sığınma hakkı verilmiştir.

1.200 adanın 281'inde insan yaşamaktadır. Geri kalan adalar hâlen boştur. Yerleşim bulunan 281 adadan 195'inde Maldivliler, 86 ada ise "otel ada" şeklinde kullanılmaktadır.

Maldivlerin kültürü Araplara benzer. Bunun nedeni adaya gelen ilk yabancının Arap tüccar Abul Barakhat Al-Bar Bari olmasıdır. Ada halkının %100'ü müslümandır. Şeriat kurallarına yönetilmektedir ve mahkemesi başkent Male'dedir.

Arılar Niçin Bal Yapar Ve Sokunca Ölürler?

Tabii ki sadece insanlar yesinler diye değil. Bal arıları eşek arılarından farklı olarak kışı koloni halinde geçirirler. Koloni kış uykusuna yatmaz ama bir salkım gibi kümeleşir. Bu şekilde kışsüresince sıcak ve aktif olarak kalabilirler. Bunun için de önceden, yaz aylarında yeterli miktarda bal depo etmeleri gerekir. Ortalama bir kovanın kışlık bal ihtiyacı 9-13 kilogram kadardır.

Bal arılarının bal yapma kapasiteleri ise uygun yer bulabildiklerinde bundan çok daha fazladır. İşte arıcılığın felsefesinde de bu yatar. Sen arılara imkan sağla, onlar da hem kendileri hem de senin için bal üretsinler. Arılar kendilerine yetebilecek miktardan 2-3 kat fazla bal üretebildiklerinden arıcılar da kovana şekerli şuruplar koyarak onlara bu ortamı hazırlarlar. Arılar da sonradan ellerinden alınan bu ürün fazlasını dert etmezler. Arıların balı çiçeklerden topladıkları nektarı ağızlarındaki bir emzimle birleştirip altıgen biçiminde balmumundan yaptıkları hücrelere depoladıklarını biliyoruz. Bu karışımın su oranının yüzde 17”ye kadar düşmesini bekledikten sonra hücrelerin ağızlarını yine bir balmumu tabakası ile kaplarlar. Artık arıcı için mahsul zamanı gelmiştir. Ağzı kapalı hücrelerdeki bal hiç bozulmaz, saklama zamanı süresizdir.
Arılar böcek dünyasının en gelişmiş sosyal hayatına sahiptirler. İşçi arılar dünyaya geldikten sonra bir ay içinde kovanda bir iki günlük sürelerle temizlik, larvaları besleme, balmumu yapma, yiyecek taşıma, muhafızlık gibi değişik görevler yaparlar. Sonra uçuş başlar, çiçekler ziyaret edilir, nektar, polen ve su toplanır. İşçi arılar çalışma mevsiminde 4-8 hafta yaşarlar. Kış mevsiminde ise arkadan gelen gençler olmadığı için ömürleri 5-7 ay sürebilir. İşçi arılar dişi olmalarına rağmen kısırdırlar, yavru yapma yetenekleri yoktur. Arılar polenleri, su ile karıştırıp larva halindeki yavruları beslemek için toplarlar. Bir arı kovandan 7 kilometre uzağa gidip, geri dönebilir. Ancak arılar normal olarak kovanlarından ortalama bir kilometre kadar uzaklaşırlar. Arılar bu yolculuklarında yollarını güneşin pozisyonuna göre saptarlar. Ayrıca yer kürenin manyetik alanına karşı da hassastırlar. Gözleri polarize ışığa karşı o kadar hassastır ki çok kalın bir bulut tabakasının ardından gelen zayıf bir güneş ışığıyla bile kötü havalarda yollarını bulabilirler.
Arılar geceleri ortadan yok olurlar ama uyumazlar. Gece boyu hareketsiz kalarak enerjilerini ertesi günkü yoğun işler için biriktirirler.
Arılar renklerin çoğunu görürler. Işık dağılımında mavi ve ona yakın renkleri daha iyi görürler. Ultraviyole ışınlarına karşı da çok duyarlıdırlar. Ultraviyole ışınlarını çok yansıtan çiçekler onlara daha parlak görünür. Kırmızı rengi hiç ayırt edemezler.
Bize bu derecede faydalı olan arılar etrafımızda dolaştıklarında veya balkonda kahvaltı sefası yaparken reçel tabağına konduklarında çoğu insan huzursuz olur. Bunun nedeni minik arının sokma tehlikesidir. Halbuki arılar sadece iki durumda canlılara saldırır ve sokarlar:
l) Kolonilerine bir tehdit olduğunda korumak için;
2) Korkutuldukları zaman. Bu nedenle arı kovanlarına çok yaklaşmamanız, el kol hareketleri yaparak hızlı hareket etmemeniz önerilir.
Arılar insanı soktuktan sonra genellikle ölürler, çünkü arı tarafından sokulan insan ani bir hareketle arıyı fırlatınca arının iğnesi ile beraber zehir torbası ve ifrazat bezi de yırtılarak arıdan ayrılır ve soktuğu yerde kalır. İlginçtir ki bu kalan zehir torbasındaki kaslar arıdan ayrılsalar bile zehri pompalamaya bir süre devam ederler. Bu nedenle tırnağın ucu ile bir an evvel iğneyi soktuğu yerden çıkarmakta fayda vardır. Arı zehrine alerjisi olan kimselerde arı sokmaları ağır tepkilere hatta ölüme yol açabilir. Buna karşın arı zehri bazı ağrılı hastalıkların özellikle romatizmanın tedavisinde kullanılır.

Cinsiyet Değiştiren Balık: Orfoz Balığı

Orfoz hermafrodit olup, cinsel olgunluğa eriştiği zaman dişi cinsiyet organlarına sahiptir. Hayatının belirli bir dönemini dişi olarak geçirdikten sonra dişi cinsiyet organları kaybolarak yerine erkek cinsiyet organları gelişir ve hayatının geri kalanını erkek olarak yaşar.

Derinliği 100 m. kadar olan suların kaya aralarında yaşar. Büyüklüğü ortalama 60 cm'dir, maksimum 140 cm olur. Ortalama ağrlığı 15 kg. civarındadır, maksimum 60 kg olur. Yaşadığı her yılda bir kilo alır ve 60 yıl yaşar.

Dünya'nın En Derin Mağarası Nerede?

Gürcistan’da bulunan Krubera mağarası dünyanın en derin mağarasıdır. Kafkas Dağlarında bulunan Krubera mağarasının neredeyse tamamı kireçtaşındandır. 2.191 metre derinliği bulunan mağaranın uzunluğu ise, 13.432 km’dir. Mağara ismini Rus jeolog Alexander Kruber’den alır. Rusça’da Voronya Cave olarak bilinir. Mağara yıl boyunca pek çok mağarabilimci tarafından ziyaret edilmektedir. Ekipler halinde dalış yapan ekipler en derine inme rekorunu kırmaya çalışmaktadır

İmdat Çağrısı S.O.S ´in Anlamı Nedir?

Çok kişi "Save our Ship" gemimizi kurtar; "Save our Soul" ruhumuzu kurtar; "Stop Other Signals" diğer sinyalleri sözcüklerinin kısaltılmışı sanır. Oysa hiçbiri değildir. Tamamen telgraf zamanından kalma mors alfabesiyle ilgilidir. İmdat çağrısının çok kolay akılda tutulabilmesi için 1908 de üç çizgi, üç nokta, üç çizgi olan S.O.S seçildi.