Balut Ördek Cenini Nasıl Hazırlanıyor
Kore’deki gibi tabakta kıvrılan canlı bir ahtapot olmasa da, döllenmiş ve
neredeyse gelişmiş bir ördek ya da tavuk yumurtasındaki ceninin kaynatılması ve
kabuğu içinde yenmesi kolaylıkla dünyanın en ilginç yiyecekleri listesine
giriyor. Balut Filipinler, Kamboçya’ ve Vietnam’da oldukça yaygındır ve
genellikle sokak satıcıları tarafından satılır. Balutun, aslında olması
gerektiği gibi, yumurta ve ördek (ya da tavuk) gibi bir tadı olduğu söyleniyor.
Çoğu zaman kuşun yüz hatlarının açıkça görüldüğü bu garip yemek pek çok insan
için şaşırtıcıdır ve kötü bir tadı olduğu düşünülür. Nihayetinde, görünen o ki
aslında her şey yapılabilir ve bu yemeğin sadece tavuk gibi bir tadı var.
Sannakji Canlı Ahtapot Nasıl Hazırlanıp Yenir
Saşimi ve suşi ile birlikte dünyanın her yerinde bulmak
mümkündür. Çiğ balık yemenin sıra dışı olduğu pek düşünülmüyor artık. Yine de
Kore’nin lezzetli sannakjisi oldukça faklı, çünkü bu deniz yiyeceği tam olarak
ölmüş değil. Canlı ahtapot yavruları dilimlenir ve susam yağı ile terbiye
edilir. Yemek önünüze geldiğinde dokunaçlar tabakta hala kıvrılıyor olur ve
dikkatlice çiğnenmezse bu minik dokunaçlar ağzınıza ve boğazınıza yapışabilir.
Bu, cesaretsiz kişiler için uygun bir yemek değildir.
Casu Marzu Bozuk Peynir Nasıl Hazırlanıyor
İtalya’nın Sardinya şehrinde bulunan casu marzu,
kurtçukların ev olarak kullandığı bir peynirdir. Bu kurtçuklar, peynirin
fermentesyon seviyesini bozulma noktasına gelene kadar yükseltmek için
özellikle peynire eklenir. Bu seviyede peynirdeki yağlar tamamen yok edilir.
Minik, yarı şeffaf solucanlar rahatsız edildiklerinde bir yarım ayak mesafesi
kadar sıçrayabiliyorlar. Bu da bazı insanların peyniri yemeye başlamadan önce
neden böceklerden temizlediklerini açıklıyor.
Fugu Japon Balon Balığı Nasıl Hazırlanıp Yenir
Fugu Japoncada ‘zehirli, dikenli balık’ anlamına gelir.
Yeterince tetrodotoksin zehri içerenleri öldürücüdür. Sadece özel olarak
eğitilen, iki ya da üç yıl alıştırma yapan ve resmi bir sınavdan geçen şefler
bu balığı hazırlayabilirler. Bazı şefler, yiyen kişinin dilinde ve dudaklarında
bir karıncalanma hissi yaratmak için zehrin bir kısmını balıkta bırakmayı
tercih ederler. Belki de fugu yeme isteği, bu ölümcül balığın gerçek tadından
ziyade, bu deneyimden sağ çıkmaktan kaynaklanıyordur.
Hakarl Kurutulmuş Köpekbalığı Eti Nasıl Hazırlanıp Yeniliyor
Dünyadaki en ilginç yiyeceklerin bazılarını yemesi ile
tanınan Anyhony Bourdain, hakarl’ın, yediği en mide bulandırıcı yiyecek
olduğunu iddia etmektedir. Hakarl, Grönland ya da Büyük Camgöz köpekbalığını
temizleyip iki ile dört ay arası fermente ederek yapılır. İzlanda bölgesine ait
bu yemeğin kötü bir amonyak kokusu vardır. Yılın tüm zamanlarında, İzlanda ve
çevresinde bulunabilir. Genellikle küp şeklinde kesilip kürdan saplanarak
servis edilir.
Deve Dolması Yemeği Nasıl Hazırlanıp Servis Edilir
Deve dolması tarifini okumak kötü bir şakayı okumak gibidir.
Malzemeler listesi bir tam deve, bir tam kuzu ve 20 tavuk ile başlar. Guinness
Rekorlar Kitabı, tarifi dünyanın en büyük yemeği olarak kaydetmiştir.
Rahatlıkla söyleyebiliriz ki bu yemeği gölgeleyebilecek tek somut örnek başkası
tarafından yenilmektir. Bu geleneksel “bedevi” yemeğinin matruşka gibi
hazırlandığı söylenir. Deve kuzu ile, kuzu tavuklarla ve tavuklar da yumurta ve
pirinçle doldurulur. Tüm karışım, pişene ve servis edilene kadar ateşte
pişirilir. Gerçek de olsa kurgu da olsa, yemeği kesme fikrini ortaya bu yemek
çıkarmıştır. Bu nedenle listede üst sıraları hak etmektedir.
Rocky Dağları İstiridyesi Nasıl Hazırlanıyor ve Yeniyor
İstiridyelerin nesi ilginç ki? Mesele şu ki, bunlar
okyanusun dibinde bulduğunuz istiridyelerden değil, bu sadece bir boğa, bufalo
veya bir yaban domuzunun hayalarının bol yağda kızartılarak yapıldığı bir
yemeğe verilmiş süslü bir isimdir. Rocky Dağları İstiridyesi (Çayır İstiridyesi
de denir), Amerika’nın ve Kanada’nın, hayvancılığın yaygın olduğu belli
bölgelerinde iyi bilinir ve severek tüketilir. Hayalar soyulur, haşlanır, un
karışımına bulanır ve kızartılır, ardından genellikle güzel sos karışımı ile
servis edilir.
Yiyecek Olarak Böcekleri Nasıl Yerler
Yiyecek olarak böcek yeme alışkanlığı entomofagi olarak
adlandırılır ve Avrupa ile Kuzey Amerika dışında dünyanın pek çok yerinde
yaygındır. (Böcekler, Avrupa ve Kuzey Amerika’da, daha çok “Fear Factor” isimli
televizyon şovu ile ilgi çekerler.) Tayland, Bankok sokaklarında çekirgeler,
cırcır böcekleri, akrepler ve solucanlar satan kişilere rastlamak hiç de sıra
dışı bir durum değildir. Böcekler protein bakımından zengindirler ve görünen o
ki, yağ asitlerinden ve vitaminlerden oluşmaktadır. Hatta un kurdunun
kurutulması ve öğütülmesi ile elde edilen un, çikolatalı kurabiye yapımında
kullanılabilir ve çoğu zaman kullanılır da. Bu yüzden bir dahaki sefere çorbanızda
bir sinek olduğunu gördüğünüzde bunun aslında sunumun bir parçası olabileceğini
unutmayın.
Sakadat Yahnisi Yemeği Nasıl Yenir Tarifi
Geleneksel bir İskoç yiyeceği olan sakatat yahnisi kıyılmış
koyun kalbi, karaciğer ve akciğer ile soğan, baharatlar, yulaf ezmesi, tuz ve
et suyu karışımının koyun midesinde birkaç saat haşlanmasıyla yapılır. Popüler
bir gastronomik lezzetler ansiklopedisi olan Larousse Gastronomque, sakatat
yahnisinin “çok besleyici ve lezzetli bir tada sahip” olduğunu iddia eder.
Sakatat yahnisini tüm sene boyunca İskoç marketlerinde, koyun midesi yerine
yapay bir kese içinde bulmak mümkün. Hatta bazıları, yemeden önce mikrodalga
fırında ısıtılmak üzere, konserve şeklinde satılmaktadır. Benzer yiyecekler
koyun yerine keçi, domuz ya da dana eti ile yapılmış bir şekilde, diğer Avrupa
ülkelerinde de bulunabilir.
Kızarmış Beyin Sandviçi Nasıl Hazırlanır
Deli dana hastalığı döneminden çok önce, kızarmış buzağı
beyninden bir sandviç yapılırdı. Beyaz ekmek arası ince doğranmış buzağı beyni
ABD, St. Louis, Missouri’de menülerin sıradan bir parçasıydı. Bu sandviçi,
beyinlerin sertçe ezildiği ve hamburger ekmeği ile servis edildiği Ohio, River
Valley’de bulmak hala mümkün. El Salvador ve Meksika’da ‘beyin eti’, İspanya’da
ise ‘beyin’ deniyor buna ve taco ve burito yapmak için kullanılıyor. Beyinler lapaya
benzer bir kıvamdadırlar ve çok hafif bir tatları vardır, bu yüzden bol
miktarda acı sos ekleyerek yemek daha kolay oluyor.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)