Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri ve Aşısı
Her yıl 500 bin kadın rahim ağzı kanserine yakalanıyor. Tüm dünyada meme kanserinden sonra kadınlarda en sık rastlanan ölüm nedeni olan rahim ağzı kanseri kadınların korkulu rüyası olmaya devam ediyor.
Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden jinekolojik onkoloji uzmanı Prof. Dr. Derin Kösebay, "Rahim ağzı kanserinden korunma yollarını, hastalığın tedavisini ve rahim ağzı kanseri aşısını" hakkında bilgi verdi.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Neden Önemli?

Rahim ağzı kanseri, gelişmekte olan ülkeler ve az gelişmiş ülkelerde en sık görülen jinekolojik kanser türüdür. Dünyada yılda 500 bin yeni rahim ağzı kanserli hasta teşhis edilmekte ve tahminen 1 milyon 500 bin kadar da bu kanserle yaşadığı tahmin edilmektedir. Yine tahminlere göre her yıl 290-300.000 kadın bu kanser nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Rahim ağzı kanseri genellikle 50 yaş civarında görülür fakat son yıllarda daha genç kadınlarda görülmeye başlamıştır...
Sık Partner Değiştirenlerde Hastalığın Görülme Oranı Artıyor

Çok sayıda doğum yapmış, erken yaşta cinsel ilişkiye başlayan, çok partner değiştiren, sigara içen, sosyoekonomik durumu kötü olan ve HPV enfeksiyonu geçirenlerde görülmektedir. HPV, kadın kanserleri arasında son yıllarda üzerinde en çok durulan konudur, çünkü yapılan çalışmalarda rahim ağzı kanserine yakalanan hastaların % 98’inde bu enfeksiyon saptanmıştır.
Hastalığın Belirtileri

Erken dönemde pek belirti vermez. Jinekolojik muayenede de rahim ağzında bir şey görülmeyebilir. Ancak “Smear” denilen akıntı tahlili veya “Kolposkop” adı verilen, rahim ağzını büyüterek gösteren aletlerle değişiklikler fark edilebilir. Kesin tanı, ancak şüpheli bölgeden alınan biyopsi ile konabilir. Hastalık ilerlerse klinik belirtiler ortaya çıkmaya başlar. (Kanlı akıntı, ilişki sonrası kanama, düzensiz kanama gibi) Ayrıca hastanın muayenesinde ilerlemiş vakalarda rahim ağzında tümör de görülebilir. Hastalık daha da ilerlediğinde; idrar problemleri, defakasyon zorlukları (Büyük tuvalete çıkmada güçlük çekme) ve bacak ağrıları görülmeye başlar.
Hastalığın Tedavisi

Erken dönemde basit bir operasyon (Konizasyon) ile sadece rahim ağzındaki hastalıklı bölgeyi çıkararak tedavi edilebilirken; hastalık ilerledikçe rahim ve etrafındaki çevre dokuları ve lenf ganglionlarını çıkaracak büyük bir operasyona ihtiyaç duyulur (Wertheım operasyonu ) Ayrıca operasyon sonrası tümörün yaygınlık derecesine göre radyoterapi ve kemoterapi de vermek gerekebilir. Daha ilerlemiş vakalarda operasyon artık yapılamaz, bu sebepten radyoterapi ve kemoterapiye başvurulur. Hastalık erken dönemde yakalanırsa tedavide % 100 oranında başarı sağlanabilirken; hastalık ilerledikçe hem tedavi zorlaşmakta hem de başarı oranı düşmektedir.
Rahim Ağzı Kanserinin Erken Tanısında İki Önemli Tanı Yöntemi

Vajinal Smear: Bu test, son derece basit, kesinlikle ağrısız ve oldukça da ucuz bir işlemdir. Senede bir bu testi yaptırmak rahim ağzı kanseri açısından büyük bir güvence oluşturur. Vajinal Smear iki şekilde yapılmaktadır. Klasik yöntemde; alınan akıntı bir cam üzerine sürülür ve özel bir sprey ile tespit edildikten sonra laboratuvara yollanır. İkinci şekilde ise; alınan materyal bir şişe içindeki özel sıvıya boşaltılır. Bu şekilde laboratuvara gönderilir ve orada belirli aşamalardan geçirilerek mikroskobik muayenesi yapılır.
Kolposkopi:Dürbüne benzer özel bir aletle rahim ağzına bakılarak rahim ağzını döşeyen epitelin büyütülerek incelenmesidir. Rahim ağzı kanseri bir günde başlayan bir olay değildir. Hücrelerde başlayan bozulma zaman içinde ve giderek artar. İşte bu değişiklikleri kolposkop muayenesi ile görerek takip etmek mümkündür. Kolposkopi muayenesi smearle beraber değerlendirilirse hata oranı da çok belirgin şekilde düşer.
Rahim Ağzı Kanseri Aşısı

Kadınları rahim ağzı kanserinden koruyan bu aşı “İnsan Papilloma” virüsüne karşı hazırlanmıştır. Yaklaşık 7-8 sene önce bu virüse karşı aşı ancak geliştirilebilmiş, uzun klinik deneyler sonucu son iki sene içinde bütün dünyada kullanılan 2 tip aşı piyasaya çıkarılmıştır.
Aşılardan biri; sadece rahim ağzı kanseri yapan Tip 16-18’e karşı hazırlanmış ve rahim ağzı kanserinden koruyucu olarak kullanılırken; diğeri HPV Tip 6-11-16-18 için hazırlanıp rahim ağzı kanseri yanında genital organlarda görülen siğillerden de korumaktadır. Her iki aşının daha az görülen bazı HPV tiplerine de etkili olduğu gösterilmiştir.
Başlangıçta bu aşıların ideal kullanılma yaşı 9-26 yaş arasında olduğu düşünülmüşse de günümüzde, etkinliği 45’e kadar uzatılmıştır. İnsan Papilloma virüsü kadınlarda rahim ağzı, vajina ve vulvada (Dış genital organlarda) hastalığa neden olmakla beraber; nadir olarak anüs, rektum ve ağız mukozasında da hastalık yapabilir. Aynı şekilde de erkeklerde de dış genital organ kanserlerinde rol oynamaktadırlar.
Aşı 3 kerede yapılmakta, ilk dozdan 2 ay sonra ve 6 ay sonra yapılan tekrarlarla yeterli bir bağışıklık elde edilmektedir. Bütün bu bilgiler, aşı olunduktan sonra yıllık Vajinal Smear kontrollerinin terk edileceği anlamına gelmemektedir. 6 ayda bir jinekolojik muayeneye mutlaka devam etmelidir.

Alıntıdır.

1 yorum:

  1. Merhaba, Mutsuz ve Doyumsuz Bayanlar Adana ve çevresinde yaşayan, Reel birliktelik düşünen, Gizlilik ve Güven İçerisinde İlişki Arayan Seks'te Sınır Tanımayan ve Ne İstediğini Bilen Doyumsuz Bayanların Mesajını Bekliyorumm
    0545 352 25 52 Özele Açık ! Skype™: Dost_erkek01 Whatsapp var

    Merhaba, Evli Çiftler Eşi için Büyük ve Kalın Düşünenler.. ( Fotoğraf ispatlı ) Eşinizin Mutluluğuna Engel Olmayın 0545 352 25 52 Özele Açık! Whatsapp Var Skype™: Dost_erkek01 Not:Tek Erkeqim.. Deneyimim var.

    Merhaba, Grup seks fante*zisini gerçekleştirme düşüncesinde olan Kararlı Samimi Paylaşıma Açık Gizliliğe Önem Verenler

    * Evli Çiftlere 3. Tek ERKEĞİM!

    * Kocasının yanında bir başka tene dokunma arzusu olan

    * Tost olmayı arzulayan bayanlar

    * Karısı gözlerinin önünde başka bir tene dokunurken aldığı hazzı görmek isteyenler beyler

    * Sizi tanıyan sizin hassasiyetinizi bilen gizliliğe önem veren deneyimli güvenilir sırdaş samimi dost olarak tanışmak isteyenler

    * 0545 352 25 52 Özele Açık ! Skype™: Dost_erkek01 Whatsapp var

    YanıtlaSil