Teyyareci Mithat Bey

Tayyareci Mithat Bey, Türk Havacılık Teşkilatı’nın ilk pilotları arasında yer almış, dönemin ahşap tayyarelerinde cepheden cepheye uçarak savaşmış eski bir ‘şahin'.
Tayyareci Mithat Bey, ilk havacılarımız arasında yeralan ama artık adı unutulmuş kahramanlardan birisi. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde yapılanmaya başlayan Türk Havacılık Teşkilatı’nın ilk pilotları arasında yer almış, dönemin bez kaplı ahşap tayyarelerinde cepheden cepheye uçarak büyük yararlılıklar göstermiş, Almanya’da havacılık tarihinin efsanevi isimlerinden ‘Kızıl Baron’ lâkaplı pilot Freiherr Mansfred Von Richthofen’in eskadronunda uçmuş bir havacı. Kıbrıs semaları üzerinde uçan ilk Türk pilotu, Milli Mücadele yıllarında genç pilotlar yetiştiren bir eğitimci ve Türkçe olarak yayımlanan ilk uçuş kitabının yazarı.
Tayyareci Mithat Bey, Birinci Dünya Savaşı sonrası İstanbul’a döndüğünde, Ayastefanos (Yeşilköy) Tayyare Mektebi’nde eğitmen olarak görev aldı. Burada, sonradan Kurtuluş Savaşı sırasında büyük yararlılıklar gösterecek gözü pek, başarılı genç pilotlar yetiştirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder