Telafisi Olmayan Şeyler Yapmayın

Büyük bir hava meydanının bekleme salonunda genç bir bayan uçağa binmek üzere bekliyordu.Uçağın hareketine saatler olduğu için zaman geçirmek üzere bir kitap ve 1 paket kurabiye satın aldı.Dinlenmek ve kitap okumak için vıp salonunda bir koltuğa yerleşti.Hemen yanına bir adam oturdu.Dergisini açıp okumaya başladı.Genç kadın bir kurabiye aldı adamda bir tane aldı bayan çok rahatsız oldu ve sinirlendi ama ses çıkarmadı.Bayan bir kurabiye alıyor adamda alıyordu.Çıldıracak gibiydi bayan olay çıkarmak istemiyordu.
Nihayet son kurabiye kalınca kadın ''küstah adam bakalım şimdi ne yapacak'' diye düşündü.Adam son kurabiyeyi aldı ve ikiye bölerek bir parçayı kadına uzattı.Kadın bu duruma çok sinirlendi artık bu kadarı da fazlaydı kitabını ve eşyalarını toplayıp bir fırtına gibi giriş salonuna gidip oradan da uçağına bindi.Uçakta koltuğuna oturdu.Bir şey almak için çantasını açtı birde ne görsün ? kurabiye paketi hiç açılmamış orada duruyordu.Çok utandı büyük bir yanlış yaptığının farkına vardı.Kurabiye paketini hiç açmadan çantasına koyduğunu unutmuştu.Oysaki adam kendi kurabiyelerini hiç sinirlenmeden kadınla paylaşmıştı.Kadın ise kurabiyelerinin paylaşıldığını düşünerek çok sinirlenmişti ve şimdi durumu telafi şansı yoktu.Özür dileme olanağı kalmamıştı Buradan çıkarılacak ders telafisi olmayan şeyler yapmayın.Her şeyi iyi kontrol ederek düşünerek yapın sonra pişman olmayın.

Meme Kanseri Testi

1-İlk adetinizi görme yaşınız kaçtır ?
A) 11 yaşından sonra
B) 11 yaşından önce

2-Menapoza girme yaşınız kaçtır?
A) 55 yaşından önce
B) 55 yaşından sonra

3-İlk doğum yaşınız kaçtır?
A) 30 yaşından önce
B) 30 yaşından sonra veya hiç doğum yapmamış iseniz

4-Uzun süre doğum kontrol hapı kullanımı var mıdır?
A) 3 yıldan daha az süreli kullanmış iseniz
B) 3 yıl ve daha uzun süre kullanmış iseniz

5-Uzak akrabalarınızda 1 veya 2 tane meme kanseri var mıdır? A) Yok
C) Var

6-1 tane yakın akrabanızda (anne, kızkardeş, çocuğunuz), ya da 2 den fazla uzak akrabanızda meme kanseri var mıdır?
A) Yok
D) Var

7-Birden fazla yakın akrabanızda meme ya da yumurtalık kanseri var mıdır?
A) Yok
E) Var

8-Yakın akrabalarınızda iki taraflı veya genç yaşta (40 yaşın altında) gelişen meme kanseri var mıdır?
A) Yok
E) Var

Puanlama: A :0 puan, B : 1 Puan, C : 5 puan, D: 10 puan, E: 20 Puan

Değerlendirme:
0 Puan: Bir risk faktörünüz yok. Yaşam boyu meme kanserine yakalanma oranınız %10 civarında. Standart tarama programına giriniz.

1-4 Puan: Hafif risk grubundasınız. Yaşam boyu meme kanserine yakalanma riskiniz %10-15 arasında. Standart tarama programına giriniz.

5-9 Puan: Orta dereceli risk grubundasınız. Yaşam boyu meme kanserine yakalanma oranınız %10-20 arasında. Standart tarama programına giriniz.

10-19 Puan: Yüksek risk grubundasınız. Yaşam boyu meme kanserine yakalanma oranınız %20 nin üzerinde. Özel tarama ve takip programına ihtiyacınız var.

20-59 Puan: Oldukça yüksek bir risk grubundasınız. Yaşam boyu meme kanserine yakalanma oranınız %20-85 arası. Özel tarama ve takip programına ihtiyacınız var.

Mamografi Nedir Nasıl Çekilir?

Mamografi, meme muayenesinde saptanamayacak kadar küçük anomaliliklerin belirlenmesi amacıyla düşük dozda çekilen bir meme röntgen filmidir. Elle muayende yakalanamayacak kadar küçük boyuttaki kitlelerin ortaya çıkarılmasında etkili olan Mamografi ile Meme kanserinden kurtulma şansı %95'tir. Meme kanseri teşhisinde çekilen mamografinin kalitesi ve yapılan yorumun doğruluğu büyük önem taşımaktadır.Bir makine yardımıyla memeniz sıkıştırılıp çekilir bu biraz acı verebilir ama işlem kolaydır ve dakikalar içinde biter.

Meme Kanseri Riski Nasıl Azaltılır?

Günümüzde meme kanseri gelişimini önleyen bir yöntem henüz yoktur. Ancak erken teşhis ile kanserden kurtulmak ve hastalığa yakalanmadan yaşamak mümkündür. Erken teşhis için yapılması gerekenler şunlardır:

Her ay memelerinizi kendiniz muayene ediniz.
Risk faktörlerinizi belirleyiniz. Eğer bir risk faktörünüz varsa hangi periyotla nasıl takip edileceğinizi öğreniniz.
Yılda bir kez Meme Cerrahına muayene olunuz.
40 yaşından sonra 2 yılda bir kez, 50 yaşından sonra her yıl düzenli mamografi çektiriniz.
Olabildiğince ideal kilonuzu korumaya çalışınız. Lifli gıdalar, bol sebze ve meyveye ağırlık veriniz.
Düzenli spor yapınız.
Sigara içmeyiniz, aşırı alkollü içkiden kaçınınız.

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Muayeneyi ayna karşısında yeterli ışık alan bir ortamda yapınız. Ellerinizi belinize koyarak, gözlerinizle her iki memenizde şekil, büyüklük, renk ve yapı farklılıklarına dikkat ediniz. Aynı gözlemi ellerinizi başınızın arkasına kaldırarak ve bastırarak tekrarlayınız. Böylece göğüs kaslarınız kasılacak ve meme yapısındaki değişiklikler daha iyi ortaya çıkacaktır. Yine ayna karşısında ayakta dururken, sağ memeyi sol elle, sol memeyi de sağ elle meme üzerinde ufak daireler çizecek şekilde ve çok bastırmadan, parmaklarınızın iç yüzleri ile temas ettirerek hareket ettiriniz. Her iki meme başını parmaklarınızın arasına alarak dikkatlice ve fazla sıkmadan muayene ediniz. Memeden sonra her iki koltuk altını ters elinizle muayene ediniz. Elle muayeneyi isterseniz duş altında ıslak ve sabunlu cilt üzerinde de yapabilirsiniz. Aynı muayeneyi sırt üstü yatarken, muayene edeceğiniz taraftaki memenin altına bir yastık ya da katlanmış bir havlu koyarak da yapabilirsiniz. Muayene bitiminde şüpheli bir durum varsa paniğe kapılmadan Meme Cerrahına başvurunuz..

Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Memede şişlik olması. Genellikle ağrısız, sertçe, hareket ettirilebilen veya yerinden oynamayan, zamanla büyüyebilen kitlenin bulunması
Memenin genel boyutunda veya şeklinde değişiklik oluşması
Meme cildinde kızarıklık, morluk, yara, damar genişlemesi, içeri doğru çöküntü, yaygın küçük şişlikler, portakal kabuğu görünüşü gibi oluşumlar
Meme başı ve çevresinde renk ve şekil değişikliği, meme başında genişleme, düzleşme, içe çökme, yön değiştirme, kabuklanma, çatlaklar oluşması, yaralar çıkması gibi değişiklikler
Meme başından gelen kanlı veya normal akıntı
Koltuk altında görülebilen veya elle fark edilen ağrılı ya da ağrısız şişlikler
Memede oluşan ağrı hissi meme kanseri olduğunuz anlamına gelebilir tavsiyemiz bu tür şikayetleriniz varsa bir hekime görünmenizde fayda var.

Kocaya Süslenmek Fahişelik Midir?

Hayır kocaya süslenmek niye fahişelik olsun.Fahişeliğin ne olduğunu hepimiz biliyoruz.Evli olduğunuz adam için süslenmek gayet doğal hakkınız...lakin kocanızdan başkasına süsleniyorsanız işte o zaman fahişe konumuna geliyorsunuz.Biz sadece kocanız ve sevdiğiniz kişi için süslenmenizi öneriyoruz.

Münazara Nedir?

Herhangi bir konu üzerinde zıt düşüncelerin karşılıklı olarak savunulmasına Münazara denir. Münazarada önemli olan "savunma" dır. Taraftarı az olan bir düşünce, iyi savunulduğu zaman çok kişi tarafından takdir edilebilir.