Bebeklerin Ay Ay Konuşma Gelişimi

2-5 Ay ( a-guuular)

Sesini fark etmeye, ses tellerini kullanabilmeye, iletişim kurmaya başlar. Bu dönemde bebeğinizin sesini duyar duymaz yanına koşmayıp, kendi kendine söylenmesine, konuşmasına fırsat tanıyın.

5-7 Ay (a-aaa sesleri)

Bebeğin hem beyin hem de ses telleri hızla gelişmeye devam eder. Bu dönemde 8-10 tane değişik ses çıkarmaya başlayabilir. Cümlelerle konuşmayı taklit eder gibi normal sesle başlayıp, alçaltıp yükselterek sesler çıkarmayı başarır.

7-12 Ay (ba-ba-ba)

Bir sesli, bir sessiz harften oluşan basit heceler arka arkaya dizilerek konuşma dönemidir; mama, baba, dede gibi… İlk gerçek sözcükler bunlarmış gibi görünse de çoğu çocuk ilk kelimelerini 9-14 ay arasında öğrenir.

18-24 Ay (Bir araya getirme)

Bu aylarda günde 8-10 kelime öğrenir, kelime haznesi çok genişler, iki kelimeli basit cümleler başlar. İstediklerini yaptırmanın konuşmaktan geçtiğini algılayan çocuk, konuşmaya çok çaba gösterir, anlatamadığında da büyük hayal kırıklığı yaşayabilir.

24-36 Ay (Akıcı konuşma)

24 aydan sonra sadece eylem fiilleri ve nesne isimleri değil, duygularını belirten kelimeler de kullanmaya başlarlar; istiyorum, mutluyum gibi…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder