Şampanya Nasıl Yapılır?

Şampanya, her şeyden önce bir şaraptır. İki tür siyah ve bir tür beyaz üzümden yapılır. Siyah üzümler; üzüm kabuklarından şaraba renk geçmeyecek şekilde, beyaz şaraba işlenir. Elde edilen ve harmanlanan bu temel şarap, içine maya eklendikten sonra şişelenir ve ağzı gazoz kapağı gibi metal kapaklarla kapatılır. Şişelerin baş aşağı tutulduğu, aylar süren dinlendirme sırasında; mayalar, şişede ikinci bir fermantasyon başlatıp karbonik gaz oluştururlar. Ardından şişelerin boyunları sıvı nitrojen içinde dondurularak kapakları açılır. Ağız kısmında biriken maya tortuları alınır ve yeniden şampanya ilave edilerek bu kez mantarla kapatılır. Böylelikle şampanyanın en büyük özelliği olan açıldığında köpürme özelliği doğal yoldan sağlanmış olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder