İnsanın Kendi Kendine Konuşması Sahiden Delilik Belirtisi Midir?

İnsanların özellikle stres anlarında ve yalnızken kendi kendileriyle yüksek sesle konuştukları ‘özel konuşma’ denilen fenomen tamamen doğaldır.

Uçaklar Kalkışa Geçerken Neden Kabin Işıklarını Karartırlar?

Amaç yolcuların gözlerini karanlığa alıştırmaktır. Bu yalnızca rahatlık için yapılmaz aynı zamanda da bir güvenlik işlemidir. Uçak acil bir durumda boşaltılmak zorunda kalsa yolcuların gözleri dışarıdaki karanlığa bu sayede daha rahat alışır.

Tavuklar Neden Uçamaz?

Yaban tavukları kesinlikle uçabilir ve uçarlar da. Ancak binlerce senedir boyutlarına göre yetiştirildiklerinden artık bir ağacın tepesine kanat çırpamayacak kadar ağırlaşmışlardır. Açık alanda yemlenen tavukların bir kanatlarındaki uçma tüyleri de aynı zamanda kesilir. Böylece tavuklar kısıtlı bir alanda uçabilirler ve bu da kaçmalarını engeller.

Güvercinler Neden Kafalarını Sürekli Oynatırlar?

Bu konudaki en olası teoriye göre biz neden gözlerimizi döndürüyorsak onlar da bu yüzden kafalarını oynatıyor. Yani hareket ederken etraflarındaki görüntüyü sabitleştirebilmek için. Bir güvercin tekdüze yürürken çevresi nispeten aynı kalır ve kafasını oynatmaz. Ayrıca tüm kuşlar kafalarını oynatmaz, yani bu konuya tam olarak bir açıklık getirilememiştir.

Bayatladıklarında Kek ve Ekmek Neden Sertleşir de Bisküviler Yumuşar?

Bu durum üzerine pek çok kitap yazılmıştır. Ekmek için asıl cevap, undaki nişasta kristalleriyle ilgilidir. Bu kristaller pişirme sırasında jelatin hâline gelir (su toplar ve yumuşaklaşırlar). Nişasta birkaç gün içerisinde geriye hareket adı verilen bir süreçten geçerek yavaşça yeniden kristalleşir, böylece ekmek sertleşir. Bisküvilerdeki nişasta da aynı süreçten geçer fakat çoğu bisküvi tarifinde bulunan şekerin etkisi bunun üzerine çıkar. Şeker atmosferden su toplar ve bu da dışarıda kalan bisküvilerin yumuşamasına sebep olur. Kekler tarifine göre her iki şekilde de bayatlayabilir ve bu iki yoldan birinde olması, tarifteki diğer içeriklerden de büyük ölçüde etkilenebilir.

Yıldırımdan Enerji Üretilebilir Mi?

Evet, bu yapılabilir. Ancak kuvvetle muhtemel pratik olmayacaktır, çünkü kısa süreli bir enerji kaynağından enerji saklayabilecek bir kapasitör tasarlamak gibi bazı problemler ortaya çıkar.

Müzikte Matematik Var Mıdır?

Evet, matematik ve müzik arasında belli bir bağ vardır. Tellerin uzunluğundan Bach’ın kantatasında üretilen notaların simetrisine kadar uzanan bir ilişkidir bu.

Aslanlar mırıldar mı?

Kedi ailesinin tüm üyeleri mırıldar fakat aslanları da kapsayan panterina alt-ailesi yalnızca nefes verirken mırıldayabilir.

Istakozlar Neden Canlı Olarak Pişirilir Ve Acı Çekerler Mi?

Istakozlar ve diğer kabuklular, kendilerinde doğal olarak bulunan zararlı bakteriler içerirler. Istakoz öldüğünde bu bakteri hızla çoğalıp pişirilmeyle yok edilemeyecek toksinler salabilir. Bu yüzden de ıstakozu canlı pişirerek gıda zehirlenmesi şansını azaltıyorsunuz. Tamam, bu insanlar için iyi bir şey fakat ya ıstakoz? Söylenilene göre ıstakozların gerçek bir beyni yok, bu yüzden de acıyı hissedemiyorlar. Bizim gibi bir şeylerin farkında olmadıkları bile söylenilebilir fakat fiziksel ve hormonal olarak doku zedelenmesine reaksiyon gösteriyorlar. Öyleyse acıyı bir seviyeye kadar hissedebiliyorlar. Aslında kanda salgılanan hormon, kortizol, insanların acı çektikleri hormonla aynı. Fakat sıkıntının en görünür işareti, bir kaçış refleksi olarak gelişen kuyruk titremesidir. Maine Üniversitesi araştırmacıları, kaynayan suyun içine atılmadan önce buzun üzerinde 15 dakika bekletilen ıstakozların kısa bir süre (20 saniye) için kuyruklarını titrettiklerini saptadı. Ancak popüler şehir efsanesinin aksine ıstakozu önce soğuk sonra kaynayan suya koymak hayvanda anestezi etkisi yaratmıyor ve acısını daha da uzatıyor.

Renk Körlüğü Düzeltilebilir Mi?

Hayır, renk körlüğü gözlerdeki renklere hassas proteinler için kod çıkaran genlerde varolan kalıtsal bir sorun yüzünden ortaya çıkar.

Erkeklerde de Selülit Olur Mu?

Evet. Portakal kabuğu görüntülü ciltlerle lanetlenen sadece kadınlar değildir. Ancak erkeklerde selülüt başka noktalarda olma eğilimi gösterir. Örneğin boyunda ve karın kasları üzerinde olabilir.

Mikroplar Mikrop Kapabilir Mi?

Evet. Mikrop, üzerinde bulunacağı mikroba içten saldıracak daha küçük bir organizma olabilir.

Bir Balık Sudan Çıkartılabilir Mi?

Evet. Pek çok balık türü dışarıda nefes alabilir ve toprak üzerinde sürünebilir. 50 tür kadar balık da uçabilir.

Sakız Yuttuğunuzda Sahiden de Senelerce İçinizde Mi Kalır?

Hayır. Sakız hazmedilebilien bir şey değildir fakat normal sindirim geçişinden kaçmasını sağlayacak sihirli bir özelliği de yoktur. Genellikle üç gün limit olmak üzere vücuttan atılır.

El Ve Ayak Parmaklarımız Suda Kaldığında Neden Buruşur?

Derimizdeki su geçirmez kaplama, nesnelerle sürekli ilişki içinde olan el ve ayak gibi vücut parçalarında aşınır. Hücre içeriğinizden daha az çözülmüş tuz yoğunluğu içeren bir suya girerseniz su, ozmoz tarafından içine çekilir ve deri hücrelerinizin şişmesine sebep olur. Alttaki dokulara bağlı olduklarından bunu karşılayabilmek için buruşmak zorunda kalırlar.

Hıçkırık Nedir Nasıl Geçer?

Hıçkırık, diyaframın istemsiz kasılmasıyla havanın aniden içeri çekilmesinden kaynaklanır. Gırtlağın sessel aparatı olan hançere aynı anda kapanır ve böylece hava parçası kapalı hançereye çarparak karakteristik bir yankı sesi çıkarır.

Tek Yumurta İkizlerinin Neden Farklı Parmak İzleri Vardır?

Tek yumurta ikizleri aynı DNA’yı taşısa da hücre hücre aynı değildirler, çünkü fiziksel görünümünüzün her yönü genlerinizce belirlenmez. Fetüs ana rahminde gelişirken parmak izleri yarı-rastgele biçimde oluşur ve hormon seviyelerinin şans eseri dalgalanması gibi sebeplerden etkilenirler. Benzer biçimde ciltteki çil ve benlerin oluşumu da tesadüf değişimlerin sonucudur ve tek yumurta ikizlerinde farklılık gösterebilir.

Ateşlendiğimizde Neden Üşür Ve Titreriz?

Vücudunuzun hipotalamusta bulunan iç termostatının artmasıyla ateşlenirsiniz. Fazla egzersiz yaparsanız ya da sıcak bir günse vücut ısınız artabilir fakat termostat yaklaşık 36.8 C°’de kalır. Sıcakladığınızda hipotalamus bunu terleme terleme ve deriye kan akışını artırarak düzeltmeye çalışır. Ancak ateşiniz çıktığında artan termostattır. Bu, vücut ısınızın 36.8’in altında olduğu anlamına gelir ve bu yüzden üşür ve titrersiniz. Amaç, vücut ısınızı artırmaktır. Yüksek vücut ısısı, beyaz kan hücresi üretimini hızlandırdığı ve bakteri çoğalmasını azalttığı için enfeksiyonlarla savaşta daha faydalıdır.

Gökgürültülü Fırtınalarda Dışarıda Durulacak En Güvenli Yer Neresidir?

Açık alanda uzun, sivri uçlu şeyleri yıldırım çarpması olasılığı yüksektir ancak bu bir kesinliktir anlamına gelmez. Bazen uzun bir ağacın yanındaki düz yer bile yıldırımın hedefi olabilir. Yıldırım fırtınalarında bir araba ya da benzer metal kapalı alanlar bulunulabilecek en güvenli yerdir. Böyle bir şey yapamıyorsanız hendek, çukur ya da aynı uzunluktaki çalılar da saklanmak için uygun olabilir. Farklı türleri barındıran arsalar (su ve kara; kaya ve toprak; ağaç ve açık alan) uzak durmanız gereken yerler. Ayrıca metal nesneler ya da diğer insanlardan da en az beş metre uzakta durun, çünkü yıldırım bir şeyden diğerine atlama özelliği gösterir.

Balıklar Su İçer Mi?

Bu sorunun cevabı hem evet hem hayır. Tatlı su balıkları ozmoz yoluyla solungaçlarından gereğinden fazla su emerlerken tuzlu su balıkları ozmoz yoluyla su kaybettiklerinden su içerler.

Neden Acı Bir Yemek Yerken Burnumuz Akar?

Akan burunların sebebi çoğunlukla burundaki göz yaşı kanallarından geçen akan gözlerdir. Yaşaran gözün refleksi ana yüz siniri olan ve ağızda, burunda ve gözde kolları olan üçlü sinirlerce tavassut edilir. Bu refleks kuvvetle muhtemel gözleri ve burnu tahriş edicilerden temizlemek için gelişmiştir. Acı yemeklerde tahriş edici olarak kapsaisin yağını, soğuk havalardaysa rüzgârın kurutucu etkisini suçlamak gerekir.

İnsanlar Gıdıklandıklarında Neden Gülerler?

Çoğu tür, gıdıklama ya da hafif dokunma gibi şeylere, hassas bölgelere gelebilecek bir saldırıyı önlemek amacıyla geri çekilerek karşılık verir. Görünen o ki, gıdıklanmayı kişisel yakınlık ifadesi olan yalancı bir saldırı olarak algılamaya başladığımızda çocuk olarak güleriz. Tuhaf bir biçimde bilişsel nörobilimci Sarah-Jayne Blakemore’un yakın zamanlarda yaptığı bir araştırmaya göre ne kadar denesek de kendi kendimizi gıdıklayamayız.

Kuşlar Elektrik Kablolarına Tünediklerinde Neden Elektrik Akımına Kapılmazlar?

Asıl öldüren tek başına voltaj değildir. Elektriğin akması için gerekli olan voltaj değişimleri de burada iş görür. Eğer bir kuş 35,000 voltluk tek bir elektrik hattına tünerse voltaj farklılıklarının olmaması güveni sağlar. Ancak kanatlarını açarak farklı voltajdaki bir başka elektrik hattına değerse elektriğe kapılır. Bu yüzden elektrik şirketleri kablolar arasına yeterince aralık bırakır.

Güneş Işığı Neden Bizi Mutlu Eder?

Beyinde ve dolaşım sisteminde ruh hâllerimizi idare ederek iyi hissetme faktörlerini artıran bir dengeleme oluşumu vardır. Kışları bu durum bazen Mevsimsel Bozukluklara sebep olur. Beyindeki pineal bezlerinin ürettiği melatonin hormonu uyku/uyanıklık döngümüzü düzenler fakat bunun aşırı seviyeleri depresyona sebep olabilir. Yüzümüzdeki ışık hareketi melatonin sentezini bastırır ve ruh hâlimizi artırır. Evrimsel teoriler de buna uyum sağlayabilir. Geceleri uyuyan pek çok primat vardır ve büyük olasılıkla her zaman depresyonda olmazlar. Işığı karanlığa tercih etmemizin sebebi büyük ihtimalle insanların gün içerisinde aktif olmasıdır.

Kafamızı Vurduktan Sonra Neden Yıldızlar Görürüz?

Görülen yıldızlar aslında görsel konrteksinizde anlık ateşlenen nöronlardır. Oksijenlenme seviyesi, hızla ayağa kalktığınız ya da beyninize aniden sert bir darbe aldığınızda kılcal damarlarınıza kan göndererek birden değiştiğinde bu durum gerçekleşir. Kılcal damarlara en yakın olan nöronlar ilk olarak etkilenirler ve yeterince hızlı olursa etraftaki nöronlara gelmeden yanabilirler. Bu da beyninizin ışık olarak yorumladığı izole işaretlere sebep olur.

Sinekler Neden Kötü Kokuya Gelirler?

Bize çürüme habercisi olarak gelen kokular, sinekler için tam da aynı sebepten ötürü çok çekicidir. Organik madde (hayvan ya da sebze) çürümeye başladığında yumuşak ve nemli bir hâl alır ve sinek larvası için ideal üreme koşullarını oluşturur. Dişi sinekler yumurtalarını dizi hâlinde (ev sineğiyse 50 ya da 100 kadar) bıraktıkları çürümüş materyallere çekilirler. Bu yumurtalar 12 saatte kabuklarından çıkabilir ve larva yumuşak materyalin içine saklanarak pupaya dönmeden birkaç gün orada beslenir. Pupa da yetişkin sinekler üretir. Yumurtadan yetişkinliğe geçiş için 10 gün gibi kısa bir süre gerekir.

Eşek Arıları Bal Yapabilir Mi?

Hayır. Yetişkin eşek arıları çiçeklerden nektar alır fakat bunları bala dönüştürmez. Avlarının içine yumurta bırakarak yavrularını beslerler.

Neden Acıkırız?

Akciğer-mide siniri midedeki tokluk hissiyle ilgili bilgileri beyindeki hipotalamusa gönderir. Açlık aynı zamanda insülin, leptin, grelin ve kolesistokinin de dâhil olmak üzere hormonlar tarafından da kontrol edilir. Bunların seviyeleri, kandaki ve sindirim yolundaki farklı besin seviyelerine göre değişir.

Saf Oksijeni İçine Çekmek Neden İnsanı Öldürür?

Kanımız içimize çektiğimiz oksijeni yakalamak ve hemoglobin adı verilen molekülün taşınmasına güvenle bağlamak üzere gelişmiştir. Normal O2 konsantrasyonundan daha yoğun bir havayı içinize çekerseniz ciğerlerdeki oksijen kanın bunu taşıma yeteneğini bastırır. Sonuç olarak oksijen ciğerlerin yüzey proteinlerini bağlar, merkezî sinir sisteminin işleyişini sekteye uğratır ve retinaya saldırır.

Hapşırırken Gözlerimi Kapatmazsam Patlarlar Mı?

Hayır, hapşırma olayına dâhil olan burun ve boğazdaki hava boşluklarının gözün arkasındaki bir şeye doğrudan bağlanmaması da dâhil olmak üzere pek çok sebepten ötürü böyle bir şey olamaz. Bu demek oluyor ki gözlerinizi yuvalarından çıkartabilecek bir basınç uygulayamazlar.

Tüm İnsanlık Ölse Yeniden Maymunlardan Türer Miydik ?

Türe özel bir salgınla hepimiz ölsek belki bir bir başka maymun türü evrim geçirip iki ayak üzerinde yürümeyi başarabilirdi.

Yaşlı Adamlar Neden Kelleşirken Burun Kılları Uzar ?

Erkek cinsinde kellik DHT hormonu ya da dihydro-testosteronu sebebiyle ortaya çıkar. Bunun vücut üzerinde daha başka pek çok etkisi vardır ve burundaki kıl kaybını durdurduğuna inanılır. Böylece her tüy ekseninin daha uzun bir uzama dönemi olur. Ancak asıl mekanizma hâlâ tam olarak anlaşılabilmiş değildir.

Kainat Neden Yapılmıştır?

21.yüzyıl bilimi karşısındaki en büyük gizemlerden biri budur. Sıcaklıkla ilgili yapılan Büyük Patlama’dan kalma yakın zamanlardaki çalışmalarda atomlardan oluşan itibari maddelerin, Kainattaki maddelerin yalnızca yüzde birkaçını açıklar. Bunların çoğu sözde soğuk katı madde formundadır ve onun da bu şeytanî ismi astronomların bunun ne olduğunu bilmediği gerçeğini yansıtmaktadır.

Sumo Güreşçileri Neden Bu Kadar Kiloludur?

Bu durum, Newton’ın ikinci hareket yasasıyla ilgilidir. Buna göre hız = güç/kütle. Yani ne kadar ağırsanız sizi ringden atabilmek ya da kaldırıp atabilmek için rakibiniz o kadar güç uygulayacaktır. En ağır güreşçi 267 kilogramdır ve bu zamana kadar hiçbir ağırlıkçı bu kadar fazla kiloyu kaldırmamıştır.

Tohumlar Hangi Yöne Doğru Büyüyeceklerini Nereden Bilirler?

Tüm bitkiler çekimsel alanın yönünü hissedebilir ve kendilerini buna göre ayarlayabilirler. Buna geotaksi adı verilir. Olgun bitkilerde fototaktizm (ışık kaynağına doğru gelişme) çekimsel etkiyi sap ve yapraklar için bastırır fakat kökler (ve toprak altındayken tohumlar) uyum için yer çekimine güvenirler.

Kurşun Geçirmez Cam Nasıl Yapılır?

Bu tür camlara kurşuna dayanıklı camlar denilmesi daha doğru olur, çünkü delme durumuna karşı dayanıklıysalar da aynı noktaya birkaç defa atış yapılması sonucu hasar oluşacaktır. Çoğunlukla bir kat aşınabilir polikarbonat plastiğin iki cam tabaka arasına konulmasıyla yapılır. Kurşunun etkisiyle dış cam çatlar ve enerjiyi geniş bir alana yayar. Böylece plastik kat zarar görür fakat patlamaz.

Suya Alerjimiz Olabilir Mi?

Hayır. Bir maddeye karşı hassasiyet, bağışıklık sistemi antikorları ona saldırınca oluşur. Fakat suya karşı hassasiyet gösteren hiçbir antikor yoktur.Zaten suya karşı alerji olsaydı hayatımız kabusa dönerdi.

Uygunsuz Olumsuz Örnek Olabilecek Bir Site Nasıl Şikayet Edilir Kapatılır?

İnterneti hepimiz kullanıyoruz peki gördüğümüz uygunsuz içerikli siteleri şikayet edebileceğinizi biliyor muydunuz ? Bu siteleri aşağıdaki linklere tıklayarak şikayet ederek interneti daha temiz ve güvenilir bir ortam yapalım! İsterseniz verdiğimiz linklerin hepsine de teker teker şikayetlerinizi yazabilirsiniz.Devlet birimlerine suç teşkil eden cinsel istismar fuhuş,müstehcenlik, kumar ve Atatürk aleyhine işlenen suçlar vb. bildirebilirsiniz.
Google a şikayet ettiğiniz siteler google aramalarından kaldırılır ve google da çıkmaz şikayet ettiğiniz sitenin sonunda eğer blogspot.com bulunuyorsa google a aittir demektir ve google ın o siteyi kapatmaya yetkisi vardır .com ile biten siteleri malesef google kaldıramaz.

İnternet ihbar hattına yaptığınız şikayetler yine aynı şekilde devlet birimleri tarafından incelenir ve gerekiyorsa site sahibinin sitesi telekom tarafından kapatılır eğer çok büyük bir suç işlemişse hakkında soruşturma dava açılabilir.

Bu olaylarda sizin hiçbir ilginiz yoktur.Yani devlet birimleri ve google sizin adınızı asla vermez site sahibi kimin şikayet ettiğini öğrenemez Gönül rahatlığı ile şikayetinizi yapabilirsiniz.Siz sadece bildirimde bulunuyorsunuz karar yine şikayet ettiğiniz mercilerde olacaktır.Onlar olayla ilgilenecekler.

Uygunsuz siteyi devlet birimlerine şikayet için tıklayın 

Google a şikayet etmek için tıklayın

İnternet ihbar hattına gitmek için tıklayın

Ayrıca youtubede gördüğünüz uygunsuz videoları youtube a şikayet yazımızı okumak için tıklayın.

Facebook hacklenmiş hesapları ve diğer sorunlarla ilgili yazımızı okumak için tıklayın.

Facebookta nasıl gönderi ve resim video şikayet edeceğinizi öğreneceğiniz yazımız için tıklayın.