Life Of Pi (Pi'nin Yaşamı) Filmi Hakkında Detaylı Yorumum

YÖNETMEN: Ang Lee
OYUNCULAR: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Rafe Spall
TÜR: Dram, Macera
IMDB: 8,2
YAPIM: 2012 - ABD
YORUM: Seyredip seyretmeme konusunda tereddüt yaşayanlar ve filmin sonunda kafası karışanlar için açıklamalar aşağıda ayrıntılı bir biçimde yapılmıştır. Gerisi sizin takdirinize kalmış.

İZLEMEYENLER İÇİN
Pi’nin yaşamı üç kitaptan oluşmakta. Birinci kitapta Pi’nin Tanrıyı arayışı ve kendisine verilen Pi isminin nereden geldiği anlatılmakta. İkici kitapta gemi kazası ve hayvanlarla birlikte hayatta kalma mücadelesi anlatılır. Son kitapta ise Pi’nin hayatta kalma mücadelesi iki farklı hikâyeyle anlatılır. Yönetmenimiz Ang Lee bu üç kitabı 127 dakika da bizlere anlatmaya çalışmış. Bu anlatımı doğanın eşsiz güzellikleriyle ve canlıların yaşamıyla süslemiş. Yetmemiş çekimleri efektleriyle zenginleştirmiş. Sonunu da bizlere bırakmış. 11 dalda oscara aday olan filmimiz görsellik açısından ödül almazsa şaşırtıcı olur. Görselliği bol, izlemesi keyifli, her dakikası düşündürücü bir yapım arıyorsanız tam size göre, iyi seyirler…

İZLEYENLER İÇİN
İki ayrı hikâye vardı anlatılan. Birisi doğru olmasını istediğim diğeri ise hiç olmasın dediğim.
İlk hikâyemiz de Pi’nin hayatla ve hayvanlarla mücadelesi anlatılmakta. Bir insan beş hayvan: Zebra, sırtlan, orangutan, kaplan ve fare (ben ekledim). Bu hikâyemizi destekleyen iki büyük ayrıntı var. Birincisi Pi’nin de dediği gibi muz suda batmaz. İsterseniz sizde deneyebilirsiniz. İkincisi ise fareyi kaplanın yemiş olması. Pi’nin Japon kargo şirketinin gönderdiği adamlara anlattığı ikinci hikâyede aşçı sırtlan, Pi ise kaplandı. Pi, fareyi aşçının (sırtlanın) yediğini söylemişti. Hâlbuki kendisinin yani kaplanın yemiş olması gerekiyordu.
Bu hikâye hiç sorgulamadığım, sorgulamak istemediğim hikâyeydi. Daha eğlenceli ve daha cazipti diğerine göre.

İkinci hikâyemiz de ise Pi’nin kendisiyle yani egosuyla mücadelesini anlatılmakta. İlk hikâyede var olan tüm hayvanlar bir insanı temsil etmekte; Zebra denizci, sırtlan aşçı, orangutan annesi, kaplan ise kendisi. Bu hikâyemizi destekleyen birçok ayrıntı var ancak ben iki büyük ayrıntıyı açıklayacağım. İlk ayrıntı ki en önemlisi kaplan’ın sandalın içinde bir anda çıkması yani bir süre sadece sırtlan saklanmıştı sandalın içinde. Eğer kaplan orada olsaydı canlı çıkması ya da orada saklanması imkânsızdı. Ne zaman sırtlan (aşçı) orangutanı (Pi’nin annesini) öldürdü o zaman Pi’nin içindeki öfkeyle birlikte kaplanda ortaya çıktı. Bu hikâyeyi destekleyen diğer büyük ayrıntı ise Japon kargo şirketinin gönderdiği adamlara hikâyeyi anlatırken senaryoyu (o anda yazdığı) hiç duraksamadan ve yaşayarak anlatması.

Hangisi size göre doğru olur bilmem ama filme göre şu söz var her şeyi anlatan “ Hiç kimse hangi hikâyenin doğru hangisinin yanlış olduğunu ispatlayamaz.” Puanım:10/8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder