Cengiz Aytmatov'un Beyaz Gemi Kitabının Kısa Bir Özeti

Aytmatov bu romanıyla edebiyat aleminde geniş yankı uyandırmış, eseri çok tartışılmıştır. Önce Rusça yazılan roman Kırgızca’ya sonradan tercüme edilir. Romanın kahramanı yedi sekiz yaşlarında Isık-Göl kıyısında dedesi, ninesi, teyzesi ve onun kocasıyla birlikte yaşayan bir çocuktur. Babası ve annesi tarafından terk edilen torununa sahip çıkan Mümin dede, sonradan evlendiği karısı ve torunuyla birlikte bu tenha göl kenarında, ormanın bakım işleri ile uğraşan ve partiden olan damadı Orozkul’a yardım etmektedir. Orozkul’un karısı, çocuğun teyzesi Bekey kısır olduğu için çocuk sahibi olamayan bir kadındır. Orozkul evlat sahibi olamamanın hıncını bu zavallı ihtiyar ve onun çocuğu olmayan kızından çıkarmaktadır.

Çok geniş bir hayal dünyasına sahip olan çocuk, dürbünüyle hergün gölde yük ve yolcu taşıyan bir gemiyi izler. Gemilerde tayfalık yapan babasının da bu gemide çalıştığını düşünerek, balık olup bu gemiye ulaşmayı, babasına zavallı dedesini, zalim Orozkul’u, yaşadıklarını hayallerini anlatmayı düşler. Dedesinin yanından hiç ayrılmayan çocuk, onun anlattığı masaları dinlerken adeta yaşıyormuşçasına onlardan etkilenir. Bu masallardan biri Boynuzlu Maral Ana destanıdır.

Eski zamanlarda Yenisey ırmağı boyunca kabileler arasında savaşlar olur, zaferler ve yenilgiler yaşanırmış. Fakat kabilelerin büyüklerinden biri öldüğü zaman büyüklerine yas tutan kabileye saldırılmazmış. Bir gün Kırgızların lideri öldüğünde ona geleneklerine göre büyük bir cenaze töreni düzenlemişler. Herkes cenazeye layıkıyla bir tören yapılması için uğraşırken, onları silahsız yakalayan bir düşman kabilesi , bir kişiyi bile sağ kalmayacak şekilde kılıçtan geçirmiş. Yalnız bu mezalimden, o baskından biraz önce oynamak için ormana giden bir kız, bir de oğlan çocuğu kurtulmuş. Çocuklar onların düşmanları olduğunu bilmeden, o sırada uzaklaşan toz bulutunun ardına düşmüşler. Çok uzaklarda bir dağın yamacında bir şölen verildiğini görüp oraya gitmişler, bu şölen yeni topraklar kazanan düşmanlarının zaferlerini kutladıkları bir şölenmiş. Oraya gidince kabilenin lideri, bu iki çocuğun Kırgız aşiretinden olduklarını anlayıp, onları bir uçurumdan atması için bir kadına vermiş. Böyle bir şeye kadının da gönlü razı olmuyormuş ama, o yapmazsa bir başkası çocukları feci bir şekilde öldürebilirmiş. Onları uzaklarda bir uçurum kenarında aşağıya atacakken, büyük boynuzlu bir maral belirmiş. Kadına yavrularının insanlar tarafından öldürüldüğünü, o yüzden o çocukları istediğini, onları yavruları gibi büyüteceğini söylemiş. Çocukları alıp güneylere Isık-Göl kıyılarına gelmiş. O iki çocuk büyümüş, Kırgızlar onların soyundan yeniden türemiş. Ve bu insanlar Boynuzlu Maral Ana’nın çocuklarına hep saygı duymuş, onları avlamamışlar. Ta ki, yıllar sonra dosta düşmana ne kadar zengin olduklarını göstermek için, ölen babalarına yaptıkları görkemli bir cenaze töreninde, oğulları onun öte dünyada Boynuzlu Maral Ana’nın soyundan olduğunun anlaşılması için, mezarının başına büyük bir maral boynuzu dikmeyi düşünene kadar... Bundan sonra ölenlerine saygı ifadesi olarak, mezar başlarına maral boynuzu dikmeye başlamışlar. Boynuzlu Maral Ana bu insanlara küsmüş, kalan yavrularını alıp oraya veda ederken, bir da ha geri dönmeyeceğini söylemiş.

Bir gün dede sevinçle çocuğa maralların geldiklerini, onları ormanda gördüğünü söyler. Çocuğun sevincinin tarifi yoktur. Ancak maralların geldiğini bilen yalnız dede ve torunu değildir. Bir gün Orozkul bu marallardan birini avlayıp misafirlerine ikram etmek ister. Tüfek Orozkul’a muhtaç olan Mümin dedenin eline verilir ve maral ona vurdurulur. Çocuk bütün bunlar olup biterken evde hasta yatmaktadır. Dışarı çıktığında insanların sevinçle et paylaştıklarını görür. O gün ilk defa dedesinin içki içtiğine şahit olur. Etrafa bakınırken öldürülen maralın boynuzunu görünce, üzüntüsünden ne yapacağını bilemez. Birden içinde bir balık olup babasına gitme isteği doğar. Yakınlardaki çaya koşan çocuk, kendini azgın sulara bırakır.

Kırmızı Ruj Sürmenin Püf Noktaları

Sevgililer gününde ruj tercihiniz aşkın rengi “kırmızı” olacaksa bu yazıya bir göz atmanızda fayda var İşte kırmızı ruj sürmenin basit püf noktaları:
1. Koyu renk bir ruj sürmeden önce dudaklarınızın pürüzsüz olmasına dikkat edin. Bunun için dudaklarınıza peeling yapabilir ya da dudak bakım ürünü kullanabilirsiniz.
2. Dudağınızın doğal rengini kapamak için ruj sürmeden önce fondöten ya da kapatıcı sürün. Bu makyaj numarası rujunuzun gerçek rengini yakalamanızı sağlayacaktır.
3. Ruju sürmeye dudağınızın ortasından başlayın. Ruju direk kullanabilir ya da fırça ile uygulayabilirsiniz. Daha sonra dağıtın. Bu teknik rujun yoğunluğunu kontrol edebilmenizi sağlayacaktır.
4. Daha profesyonel bir sonuç istiyorsanız ruj renginizle aynı renkte bir dudak kalem ile dudağınızı çerçeveleyebilirsiniz. Bu teknikrujunuzun dağılmasını engeller.
5. Rujunuzdan daha dikkat çekici bir “kırmızı” elde etmek istiyorsanız ruju sürmeden önce dudağınızı beyaz kalem ile boyayın. Bu teknik fondötene göre dudak renginizi tamamen kapatır. Parmağınızla iyice dağıttığınızdan emin olun.

Metalik Makyaj Nasıl Yapılır?

Zamana Dikkat Edin
Metalik renklerde makyaj yaparken zaman ayrımına dikkat etmek gerekli. Eğer günlük bir makyaj yapacaksanız sade ve hafif gece makyajı yapacaksanız ise biraz daha yoğun ve iddialı olmalı. Gündüz yapılan makyajda örneğin ince çekilmiş metalik bir göz kalemi/likit yada doğal tonlarda metalik bir far kullanabilirsiniz.

Makyaj Bazı Uygulayın
Eğer metalik bir far yada göz kalemi kullanacaksanız öncesinde makyaj bazı yada krem far uygulamayı unutmayın. Bu şekilde metalik farın tutunabilmesi için uygun bir zemin hazırlamış olursunuz. Birçok metalik makyaj malzemesi çıplak cilde uygulandığında dağılmaya ve solmaya meyillidir. Bu nedenle başarılı bir metalik makyajın yolu makyaj bazından geçiyor.

Dudaklara Metalik Renkler
Dudaklarınıza metalik renklerde ruj uygulamak hiç çekici bir fikir gibi gelmiyor değil mi? Fakat dudaklarınıza metalik renkler uygulamanın modern ve trend olduğu bir seçenek var. Koyu renkli bir ruj sürüp dudaklarınızın ortasına hafif bir şekilde metalik far uyguladığınızda yukarıdaki gibi ombre bir görünüm yakalayabilirsiniz.

Sınırlandırın
Metalik makyaj yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise aşırı kullanımdan kaçınmaktır. Mesela yoğun bir metalik göz makyajı uyguladıysanız yüzünüzün geri kalanını sade tutun. Dudaklarınızda metalik yada ağır renkte bir ruj kullanmaktan kaçının. Eğer dudaklarınızda metalik renkler kullandıysanız göz makyajınızı mat yada daha sade tutmaya özen gösterin. Kısacası metalik makyaj yaparken yüzünüzün tek bir bölgesine yoğunlaşın. Aksi halde abartılı ve kötü bir makyaja neden olabilirsiniz.

Renk Seçimi
Kendinize en yakışan metalik rengi bulmak için ten renginize ve göz renginize dikkat etmeniz gerekiyor. Koyu tenli ciltlere altın tonları yakışırken açık tenli ciltler ise gümüş tonlarını çok iyi taşır. Metalik kahve tonları ise genellikle her iki ten rengine de uygundur.
Göz rengine göre metalik far seçimine gelirsek; metalik yeşil farlar ela gözlerin yeşilini ortaya çıkarır. Mavi metalik göz farı en iyi mavi gözlerde durur. Mürdüm rengi metalik farlar ise kahverengi gözlere yakışır.

Makyaj İle Gelen Güzellik

Öncelikle renk tonunuzdan bir koyu tonda fondoteni yüzünüze sürün, kalıcı ve net görünmesi için gözünüzün alt ve üst kısmına makyaja başlamadan far uygulayın, makyajınızın hangi renkte olmasını düşünüyorsanız gözünüzün üstüne uyguladığınız altın rengindeki farı uçlara doğru koyulaştırın, kirpiklerinizin dibinden başlamak üzere göz altlarınıza mavi far uygulayın ve göz içine siyah göz kalemi uygulayın, varsa takma kirpiklerinizi takmak suretiyle gözlerinizi belirgenleştirin çünkü takma kirpik makyajda iyi sonuçlar verir, En son pembe rujunuzu güzel dudaklarınıza sürün ve üstüne parlatıcı uygulayın bakın sonuç harika olacaktır.

İş Yerinde Makyaj Nasıl Yapılmalı


İş hayatı zordur. Toplantıların biri biter, diğeri başlar. Bu kadar stres ve yorgunluk mutlaka yüzünüze yansır. Ama, bunu önlemek elinizde. Yapabileceklerimiz basit. Abartılı makyajdan kaçınmak ve birkaç ?sihirli ? makyaj ürününü yanınızdan ayırmamak. Gün içinde önemli bir toplantıya hazırlanıyorsunuz ya da büroda yoğun bir günün başlangıcındasınız. Görüntünüzle çevrenizde olumlu bir etki bırakmak, kendinizi de güvende hissetmek isteği ve ihtiyacı içindesiniz.
Mükemmel bir makyaj, sadece kendine güven duygusunu artırmakla kalmıyor, ayrıca iş yerindeki imajınızı da olumlu etkiliyor. Ancak önemli olan sadece makyajınızın ortama uyumlu olması değil, aynı zamanda karakterinizi vurgulaması ve cildinizle uyum sağlamasıdır.
Öncelikle yüzünüzün hangi bölgesini öne çıkarmak istediğinizi belirlemelisiniz; gözleriniz mi dikkat çekmeli, dudaklarınız mı? İkisinin birlikte olmasının, makyajınızı çok abartılı gösterme riski bulunmaktadır. Eğer gözlerinizi koyu renklerle öne çıkardıysanız, o zaman dudaklarınıza sadece parlatıcı kullanmanız yeterli olacaktır.
İşyeri için seçtiğiniz kıyafetlerde renk cümbüşüne izin vermeyin. Seçiminiz net ve klasik renklerden yana olsun. Emin olun,bu seçimler sizin daha şık ve güçlü görünmenize yardımcı olacaktır.
Fondöten seçimlerinizde ise, kaliteli ürünler seçmeye özen gösterin. Kalitesi düşük ürünlerin gün içinde yüzünüzden daha çabuk akıp gideceğini unutmayın. Yüzünüzün parlayan bölgelerine kullandığınız transparan pudranız, hem makyajınızın kalıcılığını artırmak, hem de sizi rahatsız edici durumlardan kurtarmak üzere her zaman çantanızda bulunsun.
Elmacık kemiklerinize uyguladığınız abartılı olmayan allık, hem cildinize sağlıklı bir ışıltı katar, hem de yoğun bir iş gününün ardından, taze ve dinlenmiş görünmesini sağlar.
Çalışma saatleriniz geceye de uzayacaksa,o zaman bir kapatıcı, gözaltlarınızdaki yorgunluk izlerini örtmek için yardımcınız olacaktır.

Fondötenin Bozulduğunu Nasıl Anlarız

Kozmetik ürünlerde en çok dikakt ettiğimiz ürünler makyaj malzemeleridir. Makyaj malzemeleri arasında ise en çok dayanan makyaj ürünü fondötendir. Eğer gün aşırı fondöten kullanmıyorsanız bir şişe fondöten sizi aylar boyunca idare edebilir. Burada dikkat edeceğiniz husus fondötenin bitip bitmediğine değil kullanma tarihinin geçip geçmediğini kontrol etmektir. Fondötenin ömrünün ne kadar olduğunu açıklıyoruz!
Fondötenin bozulduğunu nasıl anlarız?

Fondöten far gibi ya da ruj gibi değildir. Birebir olarak cildimize temas ettiği için ve gün boyu da cildimizde kaldığı için son kullanma tarihi son derece önemlidir. Fondötenin nasıl bozulduğunu anlamanız için size bir kaç ipucu söylüyorum.

Eğer fondöteninizin kıvamı koyulaşmış ve renginde değişiklik meydana gelmiş ise bozulmuş demektir. Fondötenler ne kadar sıkı kapatırsanız kapatın hava alan ürünlerdir. Uzun süre hava aldıklarında ise renklerinde değişme meydana gelir. Aynı zaman da da koyu kıvamda olurlar. Fondötenin bozulduğunu anlamanız için bir diğer etken ise kokusudur. Fondöteniniz ilk aldığınız günkü gibi kokmuyor ve sizi rahatsız ediyorsa bu da bozulduğuna işarettir.

Doğal Makyaj Tavsiyeleri

Eğer Göz kapaklarımız düşükse kalem çekmeyi çok seviyorsanız eğer maalesef çok kalın kalem çekme şansınız yoktur. Çünkü kalem çektiğiniz zaman göz kapağınızı düşük olduğu için zaten kalem gözükmeyecektir ve üst tarafa bulaşıcaktır.
Eğer dişleriniz sarıysa bu doğuştan gelen bir rahatsızlıktan da olabilir. Ruj kullandığınız zaman çok dikkat etmeniz lazım. Genelde içinde sarı ağırlıklı olan renkleri kullanmayacaz. Turuncu ve şeftali tonlarına giden seriyi kullanmamanız lazım.

Eğer gözlerinizi olduğundan daha büyük göstermek istiyorsanız çok net hatlı far ya da kremler sakın kullanmayın.
1. Görünüm
Doğal makyajda görünüm, iştah açan dudaklar ve yürek titreten gözler üzerine. Ne dumanlı gözler, ne de ağır fondötenlere gerek var.
2. Rengini bul
Hangi rengin sizin renginiz olduğunu bilmeniz önemli. Eğer solgun ve renksiz bir cildiniz varsa, şeftali tonları ve uçuk pembeler kullanmanız uygun olur. Eğer cilt renginiz sarıya dönükse, krem formlu bej renkli malzemeleri tercih edin.
3. Önce deneyin
Makyaj malzemenizi satın almadan önce mutlak ve mutlaka test edin. Bir çok kadın, yanlış renk seçimi yüzünden baştan kaybediyor ve ne kadar uğraşsalar dahi o makyaj kendilerine yakışmıyor. Ya yüzleri hayalet kadar soluk oluyor ya da koyu renkten dolayı maske takmış gibi görünüyorlar.
4. Dudaklara peeling
Dudaklarınızı pürüzlü görünümden ve kuruluktan kurtarmak için hafif bir peeling uygulaması yapın ve dudak nemlendiricinizi sürün.
5. Kapatıcı
Kapatıcı alırken, kaliteli ve cilt tonunuzla tamamıyla bütünleşecek bir kapatıcı olmasına dikkat etmelisiniz. Krem kapatıcılar kolay emilim bakımından çok idealdir. Yüzünüzün istediğiniz her noktasında kullanabilirsiniz, dudaklar dahil.
6. Fondöten
Kapatıcıdan sonra fondötene ihtiyacınız kalmadığını düşünüyorsanız, kullanmayın. Eğer kapatıcılık açısından fondöten ile cildinizi tamamen pürüzsüz göstermek istiyorsanız da hafif bir fondöten tercih edin. Kuru cildiniz varsa, ışığı yansıtan fondötenleri tercih edebilirsiniz.
7. Allık
Sadece elmacık kemiklerinizin üzerine çok hafif bir pembelik verin. Şeftali tonu da olur. Krem ya da likit formlu allıkları tercih edin ki, hem daha doğal hem de sağlıklı bir parlaklık kazanırsınız.
8. Maskara
Kirpiklerinizi önce kıvırın. Sonra, hacim veren bir maskara ile birkaç dakikalık aralarla kirpiklerinizi 2-3 kat boyayın. Dolgun görünen kirpiklerinizi en son kirpik tarağı ile tarayın ve tane tane ayrık, uzun görünmelerini sağlayın.
9. Dudak parlatıcısı
Ten rengi bir parlatıcı ile dudaklarınızı parlatın. Hatta içinde gümüş parlaklığı olanları tercih edin, böylece daha da dolgun görüneceklerdir.

Dolgun Kirpikler İçin Maskara Sürme Teknikleri

Dolgun kirpikleri kim sevmez ki? Peki bunun yolu sadece takma kirpikler mi? Hayır. İşte size dolgun kirpikler için birkaç basit öneri;

İki Kat Maskara

Kirpiklerinizin dolgun görünmesi için bilinen ama çoğunlukla atlanan bir yöntem var; iki kat maskara sürmek. Fakat burada dikkat etmeniz gereken nokta ilk kat kurumadan önce ikinci katı sürmelisiniz. Aksi halde kötü görünecektir.

Kirpiklere Pudra

Bu püf noktasından daha önce bahsetmiştim. Maskara sürmeden önce kirpiklerinize hafifçe pudra sürün. Böylece maskaranız daha kalıcı olur ve kirpikleriniz daha uzun süre dolgun görünür.

İki Farklı Renk Maskara

Kirpiklerinizin daha dolgun görünmesini sağlamak için iki farklı renkte maskara kullanabilirsiniz. Mesela önce kahverengi bir maskara, ardından siyah maskara sürün. Bu kirpiklerinize boyut kazandıracaktır.

Zig Zag Şekilde Sürün

Daha dolgun görünen kirpiklere giden bir başka yol da maskarayı sürüş şeklinden geçiyor. Maskarayı kirpiklerinize zig-zag hareketlerle sürerseniz maskara her kirpiğin üzerini kaplayacaktır.

Gözlerinizi Kırpın

Maskaranızı zig-zag hareketlerle sürerken arada gözlerinizi kırpmayı unutmayın. Bu hareket de kirpiklerinizin daha dolgun görünmesine yardımcı olur.

Kirpik Kıvırıcı

Ve tabi ki kirpik kıvırıcının rolünü de unutmamak lazım. Maskara uygulamadan önce kirpik kıvırıcı kullanarak kirpiklerinizin hem kıvrık, hem de dolgun görünmesini sağlayabilirsiniz.

Kirpiklerin Aralarını Doldurun

Bu yöntemin maskarayla ilgisi yok fakat yine de paylaşmakta yarar var. Kirpiklerinizin arasını eyeliner ile doldurun. Maskara olsun, olmasın bu yöntemle kirpiklerinizin daha dolgun göründüğünü fark edeceksiniz. Tabi maskara sürerseniz de daha iyi olacaktır.

Göz Kapaklarını Öne Çıkarmanın İncelikleri

Genellikle yüze yapılan makyajın yor­gunluğu daha da belirgin bir hale soktu­ğu ileri sürülür. Bu iddia makyajın aşırı denecek kadar ağır olduğu ve yapay renklerin kullanıldığı hallerde doğrudur Bunun dışında göz makyajı yorgunluğu azaltır. Göz çevresine kalem veya aylay nir ile yapacağınız çizgilerin hafif olmasına dikkat edin. Farın altında kay­bolacak fıstık yeşili yumuşak bir aylaynır seçin. Çizgileri ise ıslak bir fırça ile gerçekleştirin.Gözkapağının kirpiğe yakın olan bölü­müne far sürün. Bu far bej veya beyaza yakın fildişi renginde olmalıdır. Gri renk çukur gözleri ve kırışıklıkları saklamaya olanak vermez. Akşamları mor veya pembemsi beyaz, mavi ve yeşilden da­ha yumuşak bir görünüm sağlar.

Kumrallar İçin Makyaj Önerileri

Kumral tene sahip olan kişiler ikiye ayrılırlar. Bir açık tenli kumrallar bir de koyu renkli kumrallar vardır. Bu makalemiz de sizlere açık ve koyu ten rengine sahip olan kumral bayanlar için en uygun makyaj renkleri önerileri ile karşınızdayız. Ten renginizle uyumlu olan renkleri makyajınıza yansıttığınız da ortaya oldukça olumlu sonuçlar çıkacağından emin olabilirsiniz.

Açık tenli kumrallar makyaj yaparken doğal tonlarda renkleri kullanmalıdırlar. Bu renkler onlarda çok hoş duracaktır. Mavi ve eflatun renkleri, toprak renginin tonları açık tenli kumrallara önerebileceğimiz renkler arasındadır. Bu renklerle uygulanacak göz makyajı sizi daha cekici hale getirecektir. Kirpiklerinize siyah maskara uygulamayı sakın unutmayın. Ten renginizin açık olmasından dolayı pembenin her tonu yanaklarınıza ve göz kapaklarınıza yakışacaktır. Dilerseniz dudaklarınız için pembe rengi kullanabilirsiniz. Yine dudaklarınızın üzerine süreceğiniz parlatıcı ile makyajınızı tamamlayabilirsiniz.
Koyu tenli kumralların makyajları sırasında ise; zümrüt, koyu gri, kahverengi ve koyu toprak tonlarındaki renkleri tercih etmeleri gereklidir. Ten renklerinin koyu olmasından dolayı açık tonlu renkler koyu kumrallara yakışmayacaktır. Koyu kumrallar elmacık kemiklerini belirginleştirmek için mercan rengini tercih etmelidir. Göz kapaklarına kahverengi tonlarında göz farları sürerek saçlarıyla güzel bir uyum elde edebilirler. Bu görüntü son derece çekici olacaktır. Makyajın son aşaması olan ruj seçiminde koyu renkler ve koyu kırmızı rengi çok hoş duracaktır.

Küçük Gözlere Makyaj Yapmanın Püf Noktaları

1. Adım
Kapatıcı sürün
Göz çevrelerine, göz altı kapatıcısı sürüp fırça veya sünger yardımıyla iyice yedirin. Kapatıcının rengi, ciltten 2-3 ton açık olmalıdır.
2. Adım
Göz altlarını koruyun
Göz üstlerine süreceğiniz farların, göz altlarına bulaşmasını önlemek için transparan pudra sürün.
3. Adım
Astar sürün
Göz üstlerine astar sürün. Makyajın ortaya çıkması için astar far mutlaka aydınlık bir renk olmalıdır.
4. Adım
Gölge yapın
Astara uygun renk farla, göz kapaklarının ortasına ince bir çizgi çekip kirpiklere doğru yayarak gölge yapın. Gölge, küçük gözlerde daha ince ama dumanlı olmalıdır.
5. Adım
Göz şeklini belirleyin
Göz şeklini belirlemek için eyeliner sürün. Kirpik dibinden göz kapağının düştüğü noktaya doğru uzatarak, kuyruk yapın. Eyeliner ince çekilmeli ve kuyruğu daha uzun olmalıdır.
6. Adım
Koyu renk far sürün
Gölgenin üzerine koyu renk farla, ince bir çizgi çekip kirpik uçlarına doğru yayarak dumanlı bir görüntü oluşturun.
7. Adım
Kaş altını aydınlatın
Astarla aynı renk far kullanarak kaş altlarını aydınlatın.
8. Adım
Eyeliner sürün
Göz altındaki transparan pudrayı fırçayla temizleyin. Alt kirpik diplerine eyeliner çekip küt uçlu bir fırçayla dağıtarak, göz altlarına dumanlı bir görüntü verin.
İPUCU
Fırça yoksa, aynı işlemi kulak çubuğu kullanarak da yapabilirsiniz.
9. Adım
Göz içlerini boyayın
Göz içine beyaz veya göz üzerindeki tonlarda kalem sürün. Özellikle beyaz, gözlerin daha büyük görünmesini sağlar.
10. Adım
Rimel sürün
Önce üst kirpiklere sonra da alt kirpiklere rimel sürüp kirpiklerin üzerinde hareket ettirerek iyice yayılmasını sağlayın. Rimel alt kirpiklere daha yoğun sürülmelidir.
Toz far veya kaş kalemiyle kaşları doldurarak göz makyajını tamamlayabilirsiniz.

Nasıl Daha İyi Allık Sürülür?

Makyaj yapmak için zamanınız yoksa yalnızca allık sürerek de güzel görünebilirsiniz.
1. Adım
Fırçayı allığa sürün
Fırçayı, allık içinde gezdirerek boyanmasını sağlayın. Fırça üzerindeki boyanın fazlasını almak için hafifçe üfleyin.
2. Adım
Şakaklarınıza kadar çekin
Yüzünüz kemikli ise; allığı, elmacık kemiklerinizin üzerinden başlayıp şakaklarınıza doğru çekerek uygulayın.
3. Adım
Kulaklarınıza doğru sürün
Uzun bir yüzünüz varsa; allığı, elmacık kemiklerinizin üzerinden başlayarak kulağınıza doğru yatay bir şekilde sürün.
4. Adım
Yukarı doğru sürün
Yuvarlak bir yüze sahipseniz; fırçayla elmacık kemiğinin alt kısmına koyu bir çizgi çekin ve allığı yukarıya doğru yayarak sürün.
5. Adım
Elmacık kemiklerinize sürün
Oval bir yüze sahipseniz; allığı, elmacık kemiklerinizin üzerine doğru sürün.
6. Adım
Burun ve çenenize sürün
Fırçayı hafifçe burnunuzun ve çenenizin üzerinde gezdirerek, bu bölgeleri de renklendirin.
Her şey gibi, allık sürerken de abartıdan kaçının. Tamamı boya içinde kalmış bir yüz, güzel değildir.

Lezzetli Yemekler için 9 Tavsiye

Meyve salatası yaparken
Servis için bekleyen meyve salatasındaki meyvelerin kararmaması için üzerlerine limon dilimleri koyabilirsiniz.

Kuru fasulye pişirirken
Kuru fasulyelerin dağılmadan pişmesini istiyorsanız tuzu, salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra tencereye koyun.

Hamur kızartırken
Kızartmak üzere hazırladığınız hamura kabartma tozunun yanında toz şeker de eklerseniz, hamurunuz lezzeti artar.

Başamel sos hazırlarken
Ateşten almanıza yakın içine çekilmiş ceviz, adaçayı ya da nane atarsanız, beşamel sosunuzun lezzeti güzelleşir.

Et pişirirken
Bir kahve fincanı süt, bir kahve fincanı zeytinyağı ve bir kahve fincanı soğan suyu karışımında ovup, 12 saat buzdolabında beklettiğiniz etler daha lezzetli olur.

Puding soğurken
Puding soğurken üzerinin kaymak bağlamasını istemiyorsanız, daha sıcakken üzerine toz şeker serpebilirsiniz.

Hamur açarken
Kirlenen mutfak tezgahını, üstüne tuz serpip nemli bir bezle sildiğinizde daha kolay temizlenir.

Kek yaparken
Fırından çıkan keki 15 dakika ıslak bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde dolaştırdıktan sonra kalıbından çıkarmanız kolaylaşır

Kumpir yaparken
Kumpir yapmak için patatesleri önce 10-15 dakika haşlayıp çatalla delin. Fırında daha kolay pişecektir.

Öğrenci Yemekleri : Beyaz Peynirli Maydonozlu Ekmek Tarifi


Beyaz Peynirli Maydonozlu Ekmek

Malzemeler
• 250 gr. margarin
• 100 gr. beyaz peynir
• 1 demet maydonoz
• Ekmek
• Karabiber

Tarif :Maydonozu yıkayıp suyunu iyice süzün, daha bıçak yardımıyla ince ince kıyın. Diğer tarafta beyaz peyniri çatalla ezin.Margarin bir kasede krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.Beyaz peyniri, maydonozu ve karabiberi ilave edin.İyice karıştırıp buzdolabında 2 saat beklettikten sonra ekmek üzerine sürüp servis yapın.